Thursday, January 21, 2016

Langkawi Part 2!

Hello nice peoples!

Memandangkan aku dah janji nak sambung dari entry sebelum ni (klik here), jadi ni part 2 and hopefully the last part. Let's continue. Entry kali ni maybe panjang sikit, boleh la goreng fries, sosej, nugget and bancuh air teh o panas/ kopi panas sambil baca entry ni. Perghh heaven. Ahahaha. 

So, before start buat aktiviti kami akan breakfast kat kedai makan depan motel ni ha. Senang, cepat and padat (dah pehal tetiba padat kan). 

Jadi ni lah makanan breakfast weolls, rasanya second day makan nasi lemak, ni yg third day punya. Hahahaha. Sedap bakhangggg. Roti telur sama itu teh o panas. Aku kasik full star =D 

Lepas breakfast, kami tunggu van amik kami untuk aktiviti island hopping. Dengar macam what? Island HOPPING??!! Mesti ingat kami lompat dari pulau ke pulau kan. Hahaha. Oh, tak rasa macam tu ke? Alaaaa, mesti dah penah pegi kan? hm hm hm. Buat-buat tak tahu pleaseee. As kami dah survey a day before, so kami jumpa pakej yang murah!!! RM25. Yeayyyy. Sebab mostly jumpa RM30 jeeee and above. So dah jumpa yang RM25 ni, weolls cepat-cepat setuju!

Sesampai je kat destinasi yang dituju, kami disuruh tunggu dulu. Bila semua da berkumpul, abang yang in charge tu dok bagi briefing apa tah sambil tunjuk something (kami kat belakng jadi blur and tak taw what happen). Btw, ingat bawak budak sekolah punya trip siap briefing? ;p Before this penah datang tapi tak de la macam ni. Rupanya dia gtaw macam ni la sebab dengar sipi-sipi jek, 'Ini bukan untuk kami, ini untuk government, kami tak amik pon duit tu untuk kami, bla bla bla bla bla bla'. Yknow what? Kami kena tambah RM5 (we are not from langkawi and we're Malaysian), children RM3 and foreign kena bape tah tak ingat tapi lagi mahal dari weolls la.

Tak ke kamu semua rasa RM25 + RM5 = RM30? Tak ke sia-sia kami berpenat lelah berpeluh peluh bermandi air mata mencari yang murah tapi pada akhirnya sama macam harga yang lain? Why they are being so mean? :'( Tapi kan kan kan kan, kami nak bayar kat abang yang jaga tu, tapi abang tu kata takde duit pecah and kami trip last naik boat -,- Rupanya abang tu charge kami murah kira harga children tak silap. Dia kata jangan gitaw orang. Tapi aku dah cerita pulak kat blog ni. Hampa tak ya aaa bising-bising taw. Shhhhh. Just reminder, kalau korang(ceyyyyy, orang utara ke tak ni?) pergi Langkawi, please tanya dulu "NI INCLUDE CHARGE PAPE TAK?!!!!"(BOLD AND PENGGUNAAN WARNA LAIN BESERTA TANDA SERU MENUNJUKAN PENEGASAN DAN HAL INI SERIUS MANNN!) 

Apa-apa pon kita haruslah jadi manusia yang bersyukur, even rasa macam kena tipu, at least harga untuk island hopping still not exceed RM30. HAHAHAHA. You might think, ala beza RM5 je kot, but for us, ni percutian budget kot, guna duit simpanan masa sem 2, duit lebih nak kena cover bayar duit apartment RM750, engko apa tahu, belom cerita lagi makanan mahalnya dekat tempat iolls belajar, insyaAllah kalau rajin iolls cerita, berserta tips not how to manage your money but on how to waste your money. Muahaha

MasyaAllah, aku membebel pasal tu je dah dua jam, so island hopping sangat best la, pergi Tasik Dayang Bunting. Kat TDB ni, air mineral yang kami berhempas pulas bawak dari motel kena rompak oleh si monyet bermata keranjang! (Dia usha dengan galaknya lalu rampas dengan rakusnya). Dah namanya rezeki si monyet, jadi kome tak payah la bawak air ke makanan. Nak bawak better buh dalam beg, supaya si monyet ni tak nampak =)

Iolls yang berbaju hijau! teringat pulak kawan cakap, 'Jangan terminum air ni, nanti mengandung!' Seram kot weh, punya aku tahan supaya tak terminum. Hahahaha. Tapi for sure termasuk gak mulut sikit, burp. Alhamdulillah nothing happen =')

Ni dekat Pulau Beras Basah, before ni singgah Pulau Helang kot(sebab banyak helang, and bagi makan helang. Hahaha tak ingat nama pulau tu). Hampa jangan tanya ada beras ka dak kat pulau ni, jenuh aku cari tapi tak jumpa sebutir beras pon, tension tu jangan cakap la =(

Pulau Beras Basah =)

Lepas dah puas pusing 3 pulau dengan harga RM28, kami buat apa eh? aku tak ingat la makan ka apa! HAHAHA. 

Petang tu kami pi parasailing dengan harga RM60. Kami ada jumpa yang harga RM55. Tapi biasa la, nasib tidak menyebelahi kami. Sobsob. So, that's me! (member baik ati tolong snap). Member ada yang siap selfie atas tu, tapi aku takut ah nak bawak gadget naik atas. Muahaha. Dah la orang punya, jatuh jenuh ganti, kalau fon aku pulak, dah la beli guna duit sendiri, idok le nak bawak =')

Member comel and penuh gaya selfie kat atas =)

Tapi tahukan anda? Aku menyesal tak bawak kamera naik! Hahaha. Atas tu rilek je, takde la macam yang aku bayangkan before naik, angin kuat ka pa, tak kot! Scenery sangat cantik from above, rilek chill boleh masak megi atas tu sambil makan. Megi cup la weh, what do you expect? Tak kan nak bawak kuali, cepuk nak? Tapi masa 3 minute je. Kalau rasa dan nak makan buat la, Hahaha, cuma nak habaq, atas tu sangat best and rilek, takde ribut alhamdulillah. Aku naik dengan guider, bahaya naik dengan kawan sebab dua-dua takde skill. Tapi kalau rasa pro, boleh je naik dengan member =)

Tu je kot? Malam kami pi jalan-jalan cari makan =) Saja nak try makanan sedap ke tak. Muahaha

First, kami try fish & chips, bolehhhh laaa. Air orange tu sumpah masam tak silap. Kami order satu set je. Nama pon nak rasa. (btw, jari comel tu jari aku. Lalalaa)

Second, makan pizza kat Artisan Pizza. Aku ingat nama kedai ni sebab aku simpan resit dia. Hahaha. Aku ada buku travellouge. Kekonon la tapi baru tulis sikit, maka aku lupa la cerita yang aku tenga story ni pon. Pastu malam lapar sebab makan merepek, sikit and jalan banyak, kami beli megi cup =')

The last day, kami pegi Cable Car. The view was so amazing and beautiful. Let's me capture your smile cause you are at the end of the entry! Thank you sebab sabau membaca. Nah cokelat (hulur coklat betul ni, tak tipu, sebab baru-baru ni abang pergi Langkawi, banyak coklat dia beli, tak habis lagi ni ha, tenga taip sambul kunyah kissess, almond, pepero =D)

Before that, aku nak share benda penting;

Bas = Tak ingat
Ferry = Dalam 18 inggit kot. Nanti iolls check and masukkan.
Fantastic Motel (3 days 2 nights) = Around RM108-RM110
Car rental (3 days 2 nights) = RM120
Island hopping = RM28 per person
Parasailing = RM60 per person
Cable car = RM15 per person
Makan = Hahaha, tak ingat
Coklat = Ikut hampa, tapi serius, seratus tak cukup. Muahaha


Dah Tamat, terima kasih semua sudi singah and baca sampai habis. Muahhh ciked!

p/s; if nak tanya pape, just drop a comment and I will reply as soon as possible. Thanks again =)

21 comments:

Aechaziz said...

Wuu the best laa

Aqilah Azmi said...

Waah betul2 bajet and thank u so so much!!! I'll definitely refer this one kalau nk gi dgn my friends in future hihi. Doakan pls!!!

Teeeheeee bestnya bestnya alahai hahaha
Dah kenapa percaya minum air tu ngandung pulak nnt hahahaa lawak lawak je dia ni ish. Hmm yg hidden charge tu tak lawak kan adui. Selalu terkena centu. Amboi dinner pizza fish n chips ughh dapnyaaaa

Fieyqa Adelova said...

seronoknya seronoknya!! jeleslah T________________T few months before sepatutnya dah sampai dgn kawan-kawan tapi sebab ada something happened, we cancelled the trip :( takpe lah mungkin ada hikmah kan. hiks. tapi bestlah tengok liya punya vacation ni ahhh bestnya. motel tu memang nama dia fantastic motel ke cane? :3

Nur Hafzhan said...

BESTNYA PARASAILING TUUU. Dulu pi jugak dengan kawan tapi tak naik la parasailing tu huaaaaaaaaaa

Liya Erf said...

@Aechaziz best2, you should go :)

Liya Erf said...

@Aqilah Azmi hahaha. insyaAllah awak dapat g sana :D haha, saya mudah percaya terutamanya mitos. hahahaha. not bad la fish and chip tp pizza tu nampak tempting kan, padahai biasa ja rasa dia =')

Liya Erf said...

@Fieyqa Adelova haah, motel tu nama fantastic. hehehehe. ala kenapa tak jadi, takpa nanti ada masa harus pergi. hehehehe.

Liya Erf said...

@Nur Hafzhan hehehe, saya pon selalu tengok ja sbb macam takut je kan. tapi bila da try sgt fun :D

norizan said...

knpa letak muka aku Ngek!

Syamsid Dhuha said...

Haha that man told you , don't tell anybody but you just tell it to the world . haha but at least you didn't snap his picture , kalau dak kesian mamat tu , by the way , It looks fun especially parasailing ! Indeed you have a nice vacations tho and quite cheap too . Nice ! :)

Scya Lollita said...

baiknyaa abang tuuuuu. seronoknya pi vacay. scya kena menyimpan sekarang ni x dapek nak pi mana2 sobs duit dah travel dulu sebelum scya travel haha

Zie Azi said...

best yer,plan nak pergi buln 5.tapi bawak 1family.kena well plan.kalu pergi sorang terjah sendiri tak pe

Liya Erf said...

@norizan because you're cute tho ;p

Liya Erf said...

@Syamsid Dhuha hehehe. tak sampai hati nak snap his pic. btw thanks^^

Liya Erf said...

@Scya Lollita kan. abg tu baik. hihihihi. selalunya macam tu la, duit travel dlu. haha

Liya Erf said...

@Zie Azi kalau pegi dgn family kena plan bebetul. kami kat sana baru decide nak buat apa sume. hihihi. btw time kami p ni cuaca kurang okay, ptg hujan. but we manage to make its fun :D

Kim Chaa said...

Rasa mcm nk pergi skli lg langkawi

Liya Erf said...

@Kim Chaa hehehe. try tempat len plak. pulau tioman ke. >.< sy teringin nak g tioman. haha

Anonymous said...

Fuyoh .

Aina Akmal said...

Bestnyaaa. Bestnyaa. Nak jugakk pegi. Hiks. ﹋o﹋

Fara Hani said...

Bestnya. Sy teringin nak ke sana.

 
Hak cipta terpelihara Vanilla Maple| Copyright-2013