Monday, January 18, 2016

Langkawi Permata Kedah!

Hello peoples!

Setelah sekian lama tak menulis, now aku rasa nak update pulak pasal trip budget aku dengan member. Kami pegi Langkawi. Wehuuuu. Ni masa cuti sem 2 kami pi. Now tenga cuti sem 3, agak boring cuti sem ni and aku pulak rindu nak berblog. Jadi aku update la cite yg dah sangat lama ni. Actually masa sem 2 tu dah plan la sikit-sikit. Tarikhnya konfem 11, 12, 13 August 2015. Just transport ja tak konfem lagi.

Tunggu bas sambil membebel.

At first memang decide nak naik flight dari Airport Penang. Then dok tunggu AirAsia buat promosi. Tunggu punya tunggu ticket makin mahal. Pastu kenkadang busy and tak sempat nak check harga ticket. Ada satu time tu dah murah, tapi tak puas hati and hati memberontak nak yang lagi murah. Last sekali ticket price naik secara mendadak and the next solution pi naik bas and ferry =') Padan muka awww.

Masa pegi pulak, aku cam tak berapa sihat. Pening-pening rasa nak demam plusss tekak rasa tak best. Sedih. Dah la tunggu bas lambat. Bas delay sebab hujan. Then dalam bas rasa macam naik roller coaster. Memang pening ahhh tapi masih mampu bergosip dengan member sambil makan cake coklat yang sangat sedap. Time kasih awak sebab bawak cake! Aku tak sempat breakfast kot pagi tu. ZZzzz

Sesampai ja kat jeti Kuala Perlis aku pon cepat-cepat lari sambil TARIK luggage sebab tak sabau nak beli ticket and nak sampai cepat and terus berenang-renang dalam laut. Wuuuu. Excited! Aku cakap tarik luggage ke tadi? Hahaha. Ni percutian budget kot. Semorang acah-acah backpakers, dah kenapa aku sorang je bawak luggage =') Besau pulak tu.

Then dalam ferry aku tido je sampai la Langkawi. Hahaha. Sesampai je aku bebai gilaaa sebab kepala pening sangat. Mau tak pening, hujan lebat memang ombak kuat la. Nice je time macam tu naik ferry. Aku siap merengek kat Ijan, 'Weyh, check ticket flight la. Tak kesah la mahal ke apa. Cepat sikit sampai. Sakit pale la naik ferry'. Orang sakit mengada. Hahaha. Sampai macam tu sekali. Padahal okay je sebelom ni pergi naik ferry masa trip sekolah and jenjalan dengan mom =)

Aku dengan Ijan tunggu member dia dari KL, Linda and Syu. Aku kenal depa kat Langkawi, and they're so nice =) Walaupun baru pertama kali jumpa but senang je nak in ngan depa. Hihihi. Before datang Langkawi kami dah tempah kereta sewa. Kami pilih kereta Viva tak silap sebab senang kecik dan murah, dalam RM120 untuk 3 hari 2 malam. Kalau ta silap la. 

Masa tunggu Linda and Syu, ada masalah kereta pulak. Viva da habis, orang tu bagi kereta lain sebab tu je yang tinggal, nasib harga sama and kereta tu sumpah besar and selesa, baru pulak tu. Hahaha. Ni lah namanya rezeki, dah namanya besar, susah pulak lahai nak park =') And tadaaaa, our car.
source; google (ada gambar kereta tapi ada aku sekali, jadi malas nak letak. Spoil gambau ada aku. Haha) btw besar kan, dari Viva terus upgrade Avanza =)

Terus lelaju pergi check in motel. Weolls dok motel jek. Trip budget, dok hotel mewah nanti rugi sebab kami bejalan je sampai malam. Muahaha. Petang pulak kami pergi survey harga untuk island hopping and aktiviti parasailing. Ada jumpa yang murah and yang mahal. Kena pepandai aaa cite dia. Jangan kena tipu macam kami. Cis. Da survey pon kena tipu. Next entry aku cite sebab panjang kalau nak include dalam satu entry, nanti uolls bosan pulaaaa. Malam kami makan kat mana tah tak ingat. Tapi sedap namatieyyyyyy. Terliur pulak masa taip entry ni. Wkwkwkwkwkwk.

Now, lets enjoy the pictures!

 

Singgah beli ais krim, tak padan dengan sakit tekak =') 

Sebab tak sihat, selsema pening sakit tekak. Package. Minum air pun air orange suam. 

Langkawi! Cuaca perfect time ni =) Wait for the next part. Thank you for reading!

6 comments:

Fieyqa Adelova said...

seronoknya pergi langkawi dgn kawan2!!!! warghhhhh kena pergi jgk ni ><

Liya Erf said...

@Fieyqa Adelova hehehe. best jalan2 dengan kengkawan. :D

Aqilah Azmi said...

amboi seghonok nyaaa TT_TT
gi dgn kawan2 lak tu aaaaa jeles!

Syamsid Dhuha said...

I keep laughing when you start your journey when you said you want to wait the most cheapest flight but at the end you take the bus instead of flight .. haha pity you , even though you does'nt looks so good , you still manage "tarik" those luggage . If I in your situations I need to relax first and then take the ferry with ease. haha Waahhh I'm totally amazed , at first you want to rented perodua Viva but , luckily you have toyota avanza haha memang rezeki sangat ! Alhamdulillah happy for you :). Btw how much the cost "per night" for that motel ? Haha sorry I have a habit to read all the post .. So That's why I'm always comment such a long words ..e (>_<)

Liya Erf said...

@Aqilah Azmi hahaha. ada dua kawan kenal kat sana. kawan kepada kawan. nanti jum buat trip dengan club blogger. it will be fun. hehehehe

Liya Erf said...

@Syamsid Dhuha wah, i really appreciate ur comment ;D Although i went there by bus and ferry, i save a lot of cost and i bought a lot of chocolates(at least it heal my heart. hahaha). Yeah im not feeling well on that day :( i brought a big luggage because i wanna put those chocolates ordered by my sis and friends. Ahahaha. i never thought that i'll got avanza :) im not sure the cost per night, but for 3 days 2 nights, it only cost around RM108-110. Hv 2 double decker and 1 single bed with a very large toilet, hv aircond and also wifi!Near to shop and everything. But that motel quite far from the main beach, Pantai Chenang. Anyway thanks you for comment :)

 
Hak cipta terpelihara Vanilla Maple| Copyright-2013