Wednesday, August 23, 2017

UiTM Kampus Bandaraya Melaka: Part 2

Assalamualaikum =)

Memandangkan hari ni rajin, jadi nak cerita pasai kampus pulak. A lil bit about rule jugak la nak share. UiTM Kampus Bandaraya Melaka ni ada 16 tingkat, takde pagar and just one single building. Everything dalam tu. Library ada dua hokey, ada lab, cafe, surau and classes. Oh ya, please don't miss the first part. Read here :)

The important rule kat UiTM ni ialah student tak boleh naik tangga dari level 1. Boleh naik dari level 4 above. Sebab priority diberikan kepada lecturers and staff sahaja. Kalau rasa nak kena saman terus (pay on the spot), you can try lah. Hahaha. Tapi aku selalu ja buat lulz. Tak pernah kantoi la. Tapi kena naik dari level 2. Nasib la kalau terserempak dengan polis bantuan atau time polis bantuan buat rondaan ka. My friends pernah kena (tapi amaran ja).

Semester lepas aku tengok kat setiap level ada notis amaran tak boleh naik tangga for students. Hahaha. Rajin betul lah. Oh ya, kalau nak naik dari level 1 boleh, tapi time malam or only on weekends. Lagi satu rule dia, kena always pakai kad matrik, tak boleh kalau tak pakai. Sebabkan UiTM ni one single building, every time hang nak masuk kelas, hang akan lalu depan polis bantuan dulu, yang akan pandang hang atas bawah. Muahaha. 

Setiap kali lalu, tangan aku secara automatik akan pagang kad matrik. This is to make sure that I wear it. Tapi sebagai manusia biasa, ofcos sometimes hang akan lupa. Especially time hang terlambat nak ke kelas ka. Time yang unexpected la. Tak mungkinlah nak balik amik kan even apartment sebelah je. So aku akan cover dengan buku which I will hold a book like this; 

This is the safest way when you don't wear your card =') - pic courtesy of google

Kalau tangan aku kosong, aku akan cecepat amik buku dari tangan kawan aku, atau keluarkan buku dari beg. Kalau takda sangat, aku jalan lelaju terus naik tangga. Or another way, jalan time reramai. Hahaha. Cam apa dah, ni tips taw kalau terlupa bawak kad matrik. Lulz. Okay, kita teruskan lagiii, lelaki kena berpkaian kemas and kalau perempuan haruslah berpakaian sopan, seluar ketat apa tak boleh okay. Thats why aku selalu pakai baju kurung dengan skirt ja. Senang. Dulu time UiTM Shah Alam, rilek jaaaa. Hahahha. 

Lain tempat lain situasi and keadaan dia kan. I think, this is what I can share la kot. Kalau ada apa apa lagi nak tanya, just drop a comment below and I will definitely reply as soon as possible. Sambil tanam anggur, apa salahnya help junior kan. Hahaha. Later I will explain more about my course. Stay tuned ! 

8 comments:

Aimi Syafiqah said...

ahahaha seksanya tang matric card tuuuu. paling nyampa kalau kena pakai matric card haha

Vanilla Maple said...

@Aimi Syafiqah memang wajib pakai kat kbm ni. tak suka pon kena jugak. hahahahah

I am LZ said...

Masa belajar kena selalu pegang kad matrix, bila keja kena ambik berat access card pula.. itulah kehidupan, hehehe

Vanilla Maple said...

@I am LZ hahaha. access card lagi penting. kalau tetinggal mmng hbs la. dlu intern cukup takut kalau tak bawak >.<

anamizu said...

memang kalo tak pakai matrik card pastu terserempak pulak dgn guard/polis bantuan rasa mcm berdosa besar hahaha

Vanilla Maple said...

@anamizu rasa sesak nafas jugak. hahahaha

Noor Azlan said...

Okla belajar kat Melaka, tempat menarik pun banyak, tak boring sangat kan...

Nabila Syifa said...

wow tegas nya pak guard tak pakai matric card mcm dosa lak

 
Hak cipta terpelihara Vanilla Maple| Copyright-2013